1. Inleiding
Doelstelling
ZV Olympia wil ertoe blijven bijdragen dat haar leden met plezier kunnen sporten en zich in die sport - maar ook maatschappelijk- verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de zwemsport vinden we daartoe belangrijk. ZV Olympia wil alle leden binnen hun persoonlijke mogelijkheden zo goed mogelijk laten sporten. Enthousiasme, ontspanning, plezier en veiligheid zijn daarbij de belangrijkste elementen. Door ontwikkeling van zowel het sportieve vermogen als het verenigingsgevoel willen we bewerkstelligen dat ZV Olympia een vereniging is om trots op te zijn. Ter ondersteuning hiervan hebben we een set gedragsregels. Deze gedragsregels beogen voornamelijk de goede werking en verstandhouding tussen de club, trainers, coaches, begeleiders, sporters en wedstrijdleiding te bevorderen. ZV Olympia vraagt van ouders/verzorgers om van deze regels kennis te nemen en ze te respecteren.
Over wie gaat het?
Iedereen, die lid is of lid wil worden van ZV Olympia, moet van de gedragsregels op de hoogte zijn/worden gebracht bij aanmelding. Dat geldt voor de actieve leden, maar ook voor bestuursleden, trainers, coaches, begeleiders en vrijwilligers en officials binnen ZV Olympia. Voor minderjarigen geldt bovendien dat de ouders/verzorgers op de hoogte moeten zijn/worden gebracht van de gedragsregels bij aanmelding van hun kind. De gedragsregels moeten door iedereen worden uitgedragen en nageleefd. We moeten elkaar hierop kunnen en durven aanspreken. Goede omgangsvormen vormen te allen tijde het uitgangspunt voor ons handelen.
Waarover gaat het?
Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. En over regels. Het gaat over wat we normaal en niet normaal vinden. We noemen dit: normen en waarden. Eerst proberen we duidelijk te krijgen wat de regels zijn. Daarna spreken we met iedereen af wat we daaronder verstaan (wat is normaal en wat is niet normaal). En tot slot, wat gebeurt er als leden zich niet aan de gedragsregels houden? We nemen dan maatregelen, we noemen dit de sancties.
Het bestuur vraagt nadrukkelijk aandacht voor onze normen en waarden voor, tijdens en na de beoefening van de sport. Hieronder volgen eerst een aantal algemene regels, die van toepassing zijn.
Wat zijn onze uitgangspunten?
Naast de hiervoor genoemde algemene regels vraagt het bestuur allereerst aandacht voor de omgangsregels, die wij van toepassing vinden binnen de vereniging. Dit richt zich vooral op de sporters. Daarna wordt ingegaan op de gedragsregels voor trainers/begeleiders binnen de vereniging om aansluitend in te gaan op aandachtspunten voor ouders/verzorgers van de sporters van de vereniging. Tot slot geven we de gewenste gedragingen aan voor de omgeving, waarin we onze sport beoefenen, gaan we in op sancties en wijzen we op de mogelijkheid voor hulp in die situaties, waarbij het niet goed is gegaan.
Houding
Wees altijd en overal beleefd! De club verwacht van alle leden, dat zij zich beleefd en respectvol gedragen tegenover trainers, coaches, bezoekende sporters, bestuursleden, scheidsrechters, andere leden, afgevaardigden van andere verenigingen en publiek. We dulden geen grofheden.
Wees sportief, vertoon teamgeest, help en steun je medesporters.
Stiptheid
Gebruik van de kleedkamers
Trainingen
Wanneer jij gemotiveerd naar de trainingen komt en deze ook met plezier doet heeft dat een gunstig effect op jouw beleving en die van de andere zwemmers.
Als je zelf ergens last van hebt, kun je vaak in overleg met de trainer wat anders doen in de training. Gun dat ook een ander.
Wedstrijden
Trainingen en overige gezamenlijke activiteiten
Uitvoeren vrijwilligerswerk
Buiten het actief sporten kan ZV Olympia alleen voortbestaan met het uitvoeren van vrijwillige werkzaamheden. Alle leden van 16 jaar en ouder worden vriendelijk verzocht om minimaal een (vrijwilligers)taak te vervullen en hierdoor blijk te geven van hun verantwoording t.o.v. de andere leden en de vereniging in het algemeen.
Aan ouders/verzorgers wordt bij aanvang lidmaatschap vriendelijk doch dringend een verzoek gedaan om hun steentje bij te dragen aan de werkzaamheden binnen de vereniging.
Voor het uitvoeren van diverse taken door vrijwilligers binnen de vereniging is het van belang dat deze op de juiste en integere wijze worden vervuld. Daartoe wordt met iedere aspirant kandidaat vooraf één of meerdere gesprekken gevoerd. Voor zover mogelijk worden referenties gecontroleerd en geëvalueerd. Voor bestuursleden en tenminste een ieder die in direct contact met zwemmende leden staat is het overleggen van een VOG zonder bezwaren een vereiste. ZV Olympia zal daartoe per vrijwilliger de aanvraag op de functie aspecten 11,12,13,84 en 85 initiëren. Voor overige vrijwilligers wordt per persoon, minimaal overeenkomstig de richtlijnen van de KNZB, door het bestuur bepaald of het overleggen van een VOG zonder bezwaar noodzakelijk wordt geacht. Tenslotte worden vrijwilligers ingeschreven als lid van de KNZB en vallen daarmee onder het tuchtrecht van de KNZB .
De omgang tussen trainers, coaches, sporters laat zich niet tot in detail regelen. Zeker niet wanneer lichamelijk contact nodig is in de vorm van instructie, correctie of hulp (bij bv. tijdens het aanleren van de vaardigheden en bij mensen met een beperking) of ter voorkoming van verdrinking of een andere onveilige situatie. Toch verdient het de aanbeveling om uitgangspunten en gedragsregels vast te stellen aan de hand waarvan de grens tussen geoorloofd en ongewenst gedrag van trainers / coaches en begeleiders in concrete situaties kan worden vastgesteld. Het doel is om alle betrokken personen te beschermen en het publieke vertrouwen in de vereniging en de zwemsport in het algemeen te behouden.
Daarom heeft ZV Olympia beschreven hoe een prettige en veilige sportomgeving eruit moet zien.
ZV Olympia stelt dat alle trainers, coaches en begeleiders hiervan kennis moeten hebben genomen en e.e.a. ook onderschrijven door daartoe de vrijwilligersverklaring, waarin dit is opgenomen te ondertekenen.
De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC*NSF heeft daartoe gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven, zo ook de KNZB. ZV Olympia neemt deze regels onverkort over in de gedragsregels.
De regels zijn gemaakt om de risico's op ongewenst gedrag in de relatie sporter/pupil en trainer te minimaliseren en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de 11 gedragsregels.
ZV Olympia is huurder van zwembad Het Wiel en gast in baden waar wedstrijden worden gezwommen/gespeeld. Als trainer/begeleider ben je verantwoordelijk voor het gebruik, (met name als het gaat om zwemmers onder de 16 jaar).
Voor de trainer geldt bovendien:
Het bestuur van ZV Olympia vraagt ouders/verzorgers om kennis te nemen van de gedragsregels van de club en deze te respecteren. Het bestuur vraagt daarbij aandacht voor het volgende.
Het zwembad is eigendom van de gemeente West Betuwe en wordt geëxploiteerd door de firma Laco. ZV Olympia (en daarmee haar leden) is gebruiker van de geboden faciliteiten. Wees er zuinig op en zorg dat het netjes blijft. Dat straalt positief uit naar de vereniging en voorkomt dat onnodige (schade) kosten in rekening moeten worden gebracht.
Denk daarbij in ieder geval aan de volgende punten:
Richtlijnen gebruik sociale netwerken
Onder sociale netwerken worden verstaan: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram, enz. enz. en alle varianten daarop.
De hoofdregel is dat het gedrag van ZV Olympia-leden op social media niet afwijkt van wat in de (veilige) dagelijkse praktijk gebruikelijk is.
Bij het niet naleven van de gedragsregels kunnen sancties worden opgelegd. De escalatieladder die daarbij wordt gehanteerd loopt via de trainer/begeleider als eerste aanspreekpunt naar het bestuur. Daarbij wordt door de trainer/begeleider informatie uitgewisseld met het bestuur en wordt daarmee ook ruggenspraak gehouden.
Sancties kunnen o.a. bestaan uit waarschuwingen, schorsingen voor trainingen en/of wedstrijden. In ultimo kan tot opzegging van het lidmaatschap van de vereniging worden overgegaan.
Tot het doorvoeren van sancties kan worden overgegaan in o.a. de volgende situaties:
De te volgen procedure is als volgt:
Trainer/ begeleider, sporter en/of betrokken ouder/verzorger stelt het bestuur in kennis van de overtreding. Ook in gevallen waarbij de trainer/coach direct tot het verwijderen van de zwemmer van de training/wedstrijd is overgegaan, dient achteraf melding hiervan te worden gemaakt bij het bestuur. Dit ter vastlegging van het gebeurde
In elk geval van misdragingen pleegt het aanspreekpunt zorgvuldig hoor en wederhoor bij alle betrokkenen.
Het bestuurslid dat als aanspreekpunt fungeert, bespreekt tijdens de vergadering de overtreding met het bestuur, waarbij alle overige leden van het bestuur op de hoogte gebracht worden. In uitzonderlijke gevallen - ter beoordeling van het aanspreekpunt - kan met spoed een vergadering belegd worden om zodoende snel tot actie over te kunnen gaan. De door het bestuur genomen bindende beslissing in de te nemen sanctie zal mondeling dan wel schriftelijk worden medegedeeld aan het betreffende lid, trainer, coach en/of diens ouders/verzorgers.
Het in herhaling vervallen van op zichzelf staande kleinere overtredingen, die in eerdere gevallen met een waarschuwing zijn bestraft, kunnen het bestuur doen besluiten over te gaan tot verdergaande sancties in de vorm van schorsing, uitsluiting of als uiterste middel statutaire opzegging van het lidmaatschap.
Discriminatie, pesterijen, seksuele intimidatie, agressie en ongepaste omgangsvormen. Dit zijn allemaal gedragingen die we bij de vereniging niet tolereren. Voor ZV Olympia zijn respect, integriteit, veiligheid en aangepast gedrag uiterst belangrijk. Toch kunnen er zaken voorkomen, die strijdig zijn met deze uitgangspunten. Dit is dan ook de reden dat ZV Olympia een vertrouwenspersoon zal aanstellen. Bij deze vertrouwenspersoon kun je dan terecht als je, op welke manier dan ook, niet correct behandeld wordt of in je belangen aangetast voelt als gevolg van ongewenste omgangsvormen en/of gedragingen, die in strijd zijn met de hiervoor opgenomen gedragsregels.
Alle leden, ouders/verzorgers, trainers/coaches, officials, vrijwilligers en overige betrokkenen zijn op de hoogte (gebracht) van de inhoud van deze gedragsregels en dienen hiernaar te behandelen.
Lid zijn van ZV Olympia houdt in dat men de regels accepteert. Iedereen kan een exemplaar van deze gedragsregels inzien via de website.
Het bestuur is te allen tijde gerechtigd om tussentijds wijzigingen in deze gedragsregels door te voeren. Wijzigingen zullen gepubliceerd worden via de website en periodieken. Naleving van en controle op deze gedragsregels zal een grote bijdrage leveren op het welzijn van al onze leden, de club beschermen tegen ongewilde excessen en zo alle betrokkenen bij onze vereniging zo mogelijk nog meer plezier verschaffen in de uitoefening van hun sport.